A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Планують скасувати індексацію зарплат, перенести виплату відпускних та підвищити штрафи за затримку виплати зарплати

Дата: 26.10.2021 13:40
Кількість переглядів: 285

Міністерство економіки України оприлюднило проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати».

Ним передбачається, зокрема, зобов’язання роботодавця сплатити працівнику пеню в розмірі облікової ставки НБУ за кожний день затримки виплати зарплати, а також надання працівнику права тимчасово припинити виконання роботи в разі затримки виплати заробітної плати, належної працівникові, на строк більше 15 днів.

Також пропонується внести до КЗпП та Закону України «Про відпустки» зміни щодо можливості встановлення строку отримання заробітної плати за час відпустки. Нагадаємо, що на сьогодні заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки. Законопроєкт передбачає: заробітна плата працівникам за весь час відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено законодавством, трудовим або колективним договором.

Відповідальність роботодавця, визначена ст. 175 ККУ за невиплату заробітної плати, передбачатиме підвищення розмірів штрафів шляхом встановлення покарання за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення (від 6800 до 13600 грн. за кожного працівника, тоді як на сьогодні штраф — загальний за фактом невиплати і становить від 8500 до 17 тис. грн..). При цьому пропонується виключити частину третю цієї статті, якою наразі встановлено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності нею здійснено виплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати громадянам.

Тобто навіть у разі погашення боргу із зарплати на директора чи іншого керівника все одно чекатиме кримінальна відповідальність.

Змін зазнає й законодавство про індексацію грошових доходів населення, яке наразі передбачає індексацію зарплат у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення. Законопроєкт передбачає скасування цієї вимоги. Тобто індексації заробітної плати вже не буде після набрання чинності цим Законом (звісно, якщо його ухвалять). Індексацію залишать для пенсій та стипендій.

Положення цього Закону хочуть застосовувати до правовідносин, за якими затримка виплати заробітної плати виникла з дня набрання чинності цим Законом. До правовідносин, за якими затримка виплати заробітної плати виникла до набрання чинності цим Законом, застосовуються норми законодавства, які були чинними до набрання чинності цим Законом.

Згідно з проєктом цей Закон має набрати чинності 1 січня 2022 р.

 

Головний державний інспектор Управління

Держпраці у Полтавській області 

Т.ЖОЛОБ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора