A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Профілактика захворювань на COVID-19

Дата: 22.10.2021 10:42
Кількість переглядів: 296

У жовтні 2021 року в Полтавській області, як і по всій Україні, спостерігається різке підвищення захворюваності на COVID-19.

Медичні працівники першими приймають на себе удар епідемії, піддаючи своє здоров’я величезному ризику.

Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення зміни до переліку професійних захворювань” від 13 травня 2020 року № 394 респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, включено до переліку професійних захворювань. У зв’язку з цим випадки інфікування медичних працівників під час виконання професійних обов’язків розслідуються як гострі професійні захворювання.

Перелік посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 15 липня 2020 року №1604.

Основними принципами профілактики інфекційних хвороб є дотримання підприємствами, установами, організаціями та громадянами санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм під час здійснення будь-яких видів діяльності.

Щоб убезпечити себе від інфікування коронавірусною хворобою, громадянам слід дотримуватись таких правил:

  • уникати місць із великим скупченням людей, аби зменшити вірогідність контактів із хворими;
  • постійно підтримувати чистоту рук – інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, до яких людина час від часу торкаєтесь (особливу увагу слід приділити нігтям, де накопичується найбільше бруду);
  • після користування антисептиком рекомендовано скористатися кремом для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри, через які можливе інфікування вірусом COVID-19;
  • зберігати верхній одяг в окремій закритій шафі, яка використовується тільки для нього;
  • перед початком роботи та в кінці робочого дня робоче місце, відкриті полички та інші поверхні кабінету протирати разовою серветкою з дезінфікуючим засобом для оброблення поверхонь;
  • виробничі питання за можливості вирішувати за допомогою засобів електронного зв’язку, безпосереднє спілкування з колегами необхідно обмежити;
  • регулярно провітрювати приміщення (бажано кожні 2-3 години), а також робити вологе прибирання як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не розповсюджувати навколо себе живі віруси й бактерії, які можуть залишатися активними впродовж кількох годин після перебування у приміщенні хворої людини;
  • при відвідуванні місць загального користування (санвузол, санітарні кімнати) одягати маску, мити руки з милом;
  • правильно користуватися засобами індивідуального захисту, а саме: знімати маску, не торкаючись до її зовнішньої поверхні, користуватися нею не більше двох годин та утилізувати лише в закриті ємності.

Роботодавець повинен розробити та здійснити профілактичні заходи проти коронавірусу на підприємстві:

  • максимально зменшити присутність працівників на роботі — наприклад, запровадити дистанційну роботу, надати відпустки;
  • організувати дезінфікування робочих і санітарних зон;
  • забезпечити працівників засобами захисту — диспансерами з дезінфекційними засобами, захисними медичними масками, паперовими рушниками, рідким милом, спиртовмісними антисептиками для рук тощо.

Для проведення дезінфекції потрібно використовувати дезінфекційні засоби, які дозволені до застосування в Україні та забезпечують ефективне знезараження вірусних інфекцій. Також необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, у тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (дотримання часу перебування на обробленій поверхні).

На сьогодні одним із найдієвіших заходів профілактики захворювань та попередження епідемічних ускладнень від коронавірусної хвороби залишається вакцинація.

Будьмо здорові!

 

Диканське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора