A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Захистіть свою птицю від грипу

Дата: 12.10.2021 11:21
Кількість переглядів: 924

Пташиний грип - це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 - це підтип вірусу грипу A, який буває в основному у птахів і може бути причиною їхньої загибелі. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Пташиний грип належить до великої групи вірусів грипу, які вражають птахів, а при наявності умов – інші види тварин і людину.

Інфіковані птахи поширюють вірус через слину, носовий слиз і фекалії. Свійські птахи можуть бути інфіковані вірусом пташиного грипу через безпосередній контакт з інфікованою водоплавною птицею  або контактуючи із зараженим кормом, водою, підстилкою.

Інфекція серед свійській птиці може бути безсимптомною або у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці. 

На жаль, хвиля «пташиного грипу», яка котиться Європою, де він виявлений в 13 країнах ЄС, дійшла і до України. Наприкінці 2020 р. цю хворобу виявили в Миколаївській та Київській областях. Джерелом розповсюдження захворювання за попередніми результатами проведеного епізоотичного розслідування була  дика перелітна птиця. 

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті селянські господарства власники птиці повинні забезпечувати виконання Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах.

Рекомендації щодо профілактики грипу птиці в приватних господарствах :

  1. Бажано організувати безвигульне утримання птиці.
  2. Утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею.
  3. Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів.
  4. Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. З цією метою слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією.
  5. Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити.
  6. Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їх безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
  7. При забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
  8. На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.
  9. Про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного пункту.
  10. Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни.

Головний спеціаліст відділу ветеринарної медицини та

протиепізоотичної роботи Полтавського районного управління

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Шкіль Вікторія


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора