A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Сергій Карпенко: «Майбутнє українського агробізнесу – за сімейними підприємствами»

Дата: 07.10.2021 13:08
Кількість переглядів: 344

У приватному підприємстві «Картопля Полтавщини», здається, щасливо зійшлися минуле з сьогоденням та майбутнім.

Прізвище Карпенків давно стало знаковим для мешканців Ставкового, Бірок і навколишніх сіл. Як 23 роки тому, коли голова родини Сергій Григорович створював тут підприємство, докладаючи максимум зусиль, аби зробити життя людей кращим, так і тепер він продовжує віддавати всього себе роботі в сільському господарстві. Як результат – у цьому куточку Зіньківської громади вдалося не тільки зберегти все, надбане десятиліттями, а навіть примножити.

– У середині 1990-х років, коли почали розпайовувати колективні господарства, виробнича сфера стала занепадати. Ферми зазнавали краху, село поступово втрачало пульс. Відрадно те, що Сергій Карпенко разом зі своєю родиною розпочав підприємницьку діяльність саме в Ставковому. Своєю справою він займається з неабияким завзяттям, поступово передаючи діла синові, – зазначає староста Ставківського округу Володимир Баран.

Сам засновник господарства Сергій Григорович розповідає про справу свого життя з задоволенням і гордістю, ділиться секретами успіху, водночас періодично відповідає на важливі дзвінки по роботі та дає вказівки колегам.

Приватне підприємство «Картопля Полтавщини» обробляє близько 2 тис. га землі. За результатами господарювання посідає одні з перших місць у громаді та області. Вирощуванням картоплі Сергій Карпенко разом із дружиною Аллою займається вже понад 20 років.

– Коли люди бачать, який гарний урожай, то дивуються. Але секрет дуже простий – це наполеглива праця. Ми вирощуємо чимало сортів картоплі, серед них – «Гранада», «Родріга», «Ред леді», «Королева Анна», «Прада» та інші, – розповідає фермер.

На думку Сергія Григоровича, саме вони користуються найбільшим попитом, мають найкращі смакові якості та вважаються найбільш урожайними. Загалом нинішнього року картоплею було засаджено 12 га в Ставковому та 22 га в Бірках. Зібрати цього овочу планують близько 50 тонн з гектара. На сьогодні залишилося вибрати лише посадкову партію. Нам пощастило побувати на полі під час робіт, і аграрій із задоволенням продемонстрував урожай з одного куща – близько 20 великих картоплин.

Окрім картоплі, у сільськогосподарському підприємстві вирощують кукурудзу, соняшник, озиму пшеницю, капусту, столовий буряк, цибулю, виноград, черешні та горіхи.

Сергій Карпенко має двох дорослих дітей – доньку Мирославу, яка навчається в медичній академії, та сина Артема, який уже 10 років поспіль разом із батьком присвячує себе агрономії.

– Артем вирощує овочі, гібридну кукурудзу, займається виноградом. У мене свій виноградник, у сина – свій, – говорить Сергій Григорович.

Основна частина винограду вже пройшла реалізацію. Також Артем займається вирощенням цибулі, буряка, які йому вже вдалося продати. На черзі – збирання капусти «Агресор» із площі 1 га.

Сергій Карпенко вірить: майбутнє українського агробізнесу – за сімейними сільгосппідприємствами. Тож був безмірно щасливий, коли син теж захотів пов’язати життя з сільським господарством. Наразі Сергій Григорович поступово передає Артемові досвід управління підприємством «Картопля Полтавщини»:

– Мені б дуже хотілось, аби моя справа стала справжнім сімейним бізнесом, який треба зберегти, примножити й передати далі нащадкам із прізвищем Карпенко. Сподіваюся, що ми достойно з цим впораємося попри всі труднощі.

Син добре засвоїв батькові настанови й визначив для себе головний секрет господарювання: усі необхідні агротехнологічні операції треба робити своєчасно та якісно.

– Секрет нашого успіху полягає в тому, що ми, як і всі, знаємо, які роботи треба виконувати. Але найважливіше – зробити це вчасно, тоді, коли рослині це необхідно. Ідеальних технологій не буває, є лише чітке виконання вибраної. Усі процедури можна точно розписати на папері, але в одного господаря буде один результат, а в другого – зовсім інший. Основа успішної технології – це люди, які працюють у полі, – каже Артем.

Справлятися у справах господарства молодому агрономові допомагає його найголовніша цінність – родина: 5-річний син Ярослав та дружина Аліна. Вони підтримують та надихають батька й чоловіка. Можливо, через кілька десятків років саме Ярослав перейме аграрне діло від тата, як свого часу це зробив Артем.

Засновник ПП «Картопля Полтавщини» переконаний, що саме модель сімейного бізнесу є найбільш надійною та успішною. Тож завжди готовий допомагати своєму синові й давати мудрі та перевірені часом настанови.

Окрім того, підприємець вважає, що власний досвід у цій справі теж має велике значення. Тому тримає курс на впровадження інновацій, які допомагають господарству отримувати хороші результати.

Підприємство повністю оновило парк техніки. Тепер на його полях працюють сучасні трактори й комбайни, обприскувач, ґрунтообробна техніка, сівалки та багато іншого.

– Сільгоспвиробництво не стоїть на місці. Нам треба максимально витримувати технології, якщо хочемо одержувати високі врожаї. Хочеться завжди мати в себе в господарстві все нове й найкраще. Тому й закуповуємо багато сучасної техніки, – ділиться Сергій Григорович.

Аграрій пояснює, що в рослинництві ланцюжок усіх операцій слід регулярно й у потрібний момент складати докупи. Якщо запізнишся на день-два з посівом, обприскуванням чи збиранням врожаю, то вже не отримаєш очікуваного результату. Тому досвідчені агрономи, які працюють у підприємстві, постійно моніторять культури й негайно реагують на «польові форс-мажори». А в тракторній бригаді завжди стоїть справна техніка, у будь-який момент готова до роботи. До речі, ПП «Картопля Полтавщини» – єдине господарство в Зіньківській громаді, яке вносить фосфорні добрива. Вони значно насичують поживними елементами кореневу систему, підвищують врожайність і якість готової продукції.

– Найголовнішим у нашій роботі є хороше ставлення до людей. Від того, який колектив, які люди будуть поруч, безпосередньо залежить те, як функціонуватиме підприємство. Один у полі не воїн. Завжди маємо працювати командою, – говорить аграрій.

На сьогодні в господарстві Сергія Карпенка трудяться як досвідчені фахівці, так і молоді спеціалісти. Кожного з них він намагається максимально заохочувати за своєчасно та якісно виконану роботу. Сергій Григорович чудово розуміє, що кожен його працівник – на своєму місці. А ще говорить, що він абсолютно не суворий керівник. На його думку, очільник підприємства має вміти правильно мотивувати робітників. У господарстві «Картопля Полтавщини» є різні матеріальні стимули для колективу. Це теж важлива складова успіху.

Завжди по-доброму та шанобливо Сергій Карпенко ставиться й до своїх пайовиків, адже саме ці люди свого часу повірили йому та передали в користування землю.

– Сергій Григорович завжди намагається вирішити будь-яке питання невідкладно, аби люди не відчували незручностей. Не пам’ятаю, щоб ця родина відмовляла в допомозі, – пригадує Ставківський староста Володимир Баран.

Уміння швидко приймати рішення з будь-яких управлінських питань Сергій Григорович називає ще одним фактором успіху своєї справи, бо ні земля, ні люди не пробачать затримок чи тяганини. І навіть коли щодня доводиться справлятися зі стресовими ситуаціями, директор завжди шукає в собі сили заспокоїтися, зважити всі «плюси» й «мінуси» та зробити правильні висновки.

До речі, рослинництво – далеко не все, чим захоплюється Сергій Карпенко. На сьогодні в його господарстві вже є 150 овець породи «Дортер», кози бурської (м’ясної) породи, привезені з Дніпропетровщини, яких, аби «не схрещувалися», розділили: 11 перебувають у Ставковому, шість – у Бірках.

Красуються в мальовничому краї й два ставки Сергія Григоровича, про які він дбає, доглядає, щороку запускаючи туди рибку.

Навколишні краєвиди не залишать байдужим жодного мандрівника чи просто перехожого. Тож у майбутньому господар планує поставити тут «фінські» будиночки, аби кожен житель як нашої, так і інших громад мав змогу відпочити в цій гарній місцевості від рутинної роботи, побути на лоні природи, набратися енергії та сил.

Щиро бажаємо Сергієві Григоровичу, його великій дружній родині та підприємству «Картопля Полтавщини» процвітання й реалізації задуманого. Із таким ентузіазмом, натхненням та любов’ю до обраної справи їм усе неодмінно вдасться.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Немає опису.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора