A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Вироби Михайла Довгаля прикрашають Артелярщину

Дата: 03.10.2021 07:18
Кількість переглядів: 1200

Не перевелися, на щастя, в Україні майстрові люди, які не тільки зберігають і примножують спадщину народної творчості, а й приносять щось нове, змінюють форми, удосконалюють види виробів, передають свій досвід рідним, поколінню, яке підростає. Такі умільці є в кожному селі. Один із них – житель Артелярщини, завідувач філії «Артелярщинська початкова школа Ставківського опорного навчально-виховного комплексу», учитель трудового навчання, майтер-золоті руки Михайло Довгаль.   

В’їжджаючи в наше мальовниче село  увагу подорожуючі звертають на вироби майстра, розташовані майже по всій території села. Одразу біля березового гаю красується місце відпочинку, прикрашене виробами умільця.  Тут збудована ланцюгова гойдалка, поруч клумба з квітами, вулик, камінь з викарбованим написом, вітрячок.

     В центрі села на постаменті виставлено відреставрований кінський плуг, символ вічної селянської тяжкої праці. А поруч центр села прикрашає оригінальна композиція  на тему прадавнього села з хатинкою, вітряком, тином, горщиками, побутовими речами, створена на уроках трудового навчання Михайлом Володимировичем разом з учнями школи , яка зайняла призове місце у всеукраїнському конкурсі  «З любов’ю до рідної землі», а школа за це в якості нагороди – ноутбук.

А який чарівний куточок закоханих облаштував умілець у центрі Артелярщини! Це і чарівна пара закоханих лебедів, і молода пара, де юнак освідчується в коханні нареченій, і прекрасні дітки-ангелочки, продовжувачі роду людського. Поруч установлена старовинна гармата для увічнення назви села, адже за переказами наше село назвали Артелярщиною, бо під час битви  під Полтавою тут  стояла артилерія Петра І.

Коли переступиш поріг місцевої школи відразу усвідомлюєш, що тут працюють талановиті люди. Повсюди прикрашають ковані вироби, вироби з дерева, оригінальні картини, портрети відомих українських письменників. Разом з учнями Михайло Володимирович створив кімнату-музей дитячої творчості, де розміщено вироби з дерева, металу, а також відреставровані та перебудовані транспортні засоби такі, як мотоцикли, веломобіль, моторолери, парусник за допомогою якого можливо кататися по снігу. Цього року учні навчального закладу за керівництва Михайла Володимировича взяли участь у Всеукраїнському конкурсі   дитячих малюнків та робіт декоративно-прикладної творчості  на протипожежну та техногенну тематику «Пожежі краще запобігти», де отримали за даний виріб одне з призових місць.

Оселя славного майстра теж відразу впадає в око – тут уміло, з любов’ю зроблені вхідні  ворота, паркан. А коли заходиш до двору, створюється враження, наче потрапив у казку. Тут повсюди розташовані якісь вироби: виготовлені власноруч троянди, мальви, лілії, декоративний виноград, і лелеки в гнізді причаїлися  на стовпі, декоративний зруб на колодязеві, лавочка з котиком, казковий півник, візерунчасті підставки для квітів, стовпчики з ліхтариками та всього й не перелічити. А скільки виробів майстра подаровано, передано в користування школам, закладам культури, спортивним закладам, друзям, та просто знайомим на території нашої громади та за її межами!

Михайло Довгаль –педагог, який швидко реагує на всі зміни в освітньому процесі, тому намагається бути сучасним і цікавим вчителем, до якого з любов’ю та бажанням пізнавати щось нове ходять до школи діти. А ще вчителеві необхідні такі якості як витримка, терплячість, дружелюбність, які  нашому вчителеві притаманні. Він учнів навчає, виховує, радіє їхнім перемогам, підтримує в скрутну хвилину.

Тож бажаємо Вам, Михайле Володимировичу. натхнення, терпіння, щирих посмішок учнів, подяки від батьків. Залишайтеся мудрим і добрим, тямовитим і обізнаним, цікавим і чудовим учителем, на життєвій дорозі якого горять вогні удачі, щастя і любові.

Бібліотекар Наталія Манойло

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора