Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Безкоштовний інсулін тепер - лише за електронним рецептом

Дата: 30.09.2021 14:28
Кількість переглядів: 1549

Із 1 жовтня 2021 року в Україні вступає в дію новий алгоритм забезпечення інсуліном пацієнтів, хворих на цукровий діабет. Тепер вартість цих ліків відшкодовуватиме Національна служба здоров’я України (НСЗУ),  як і препаратів, що можна придбати за програмою «Доступні ліки». На дані потреби до кінця року виділено 660 млн. грн, і цього достатньо, щоб забезпечити всіх хворих інсуліном безоплатно, - розповів директор КНП «Зіньківська міська центральна лікарня» Олександр Запорожченко.

Що необхідно зробити пацієнту, аби отримати препарат безкоштовно:

  1. Відвідати ендокринолога. Він складе індивідуальний план лікування, у якому призначить тип і дозування інсуліну, внесе ці дані в електронну систему охорони здоров’я.

Що важливо: тепер не має значення, де людина проживає чи зареєстрована. Пацієнт може звернутись до спеціаліста в будь-якому населеному пункті країни й отримати необхідну консультацію.

  1. Одержати електронний рецепт у ендокринолога або свого сімейного лікаря.
  2. Прийти та отримати інсуліни у будь-якій аптеці будь-якого населеного пункту України. Єдина умова – аптека повинна мати договір із НСЗУ за напрямком реімбурсації інсулінів. Перелік таких закладів можна знайти на сайті Нацслужби здоров’я або уточнити в контакт-центрі за номером 16-77

В аптеці потрібно надати електронний рецепт або назвати його номер та код підтвердження й отримати призначений препарат.

Тобто індивідуальний план лікування пацієнта складає лише ендокринолог. У подальшому, за вже встановленим ендокринологом планом лікування, повторні рецепти зможе виписувати  сімейний лікар. Це комфортніше для пацієнта та сприятиме кращому доступу до потрібних препаратів.

Якщо призначений план виявився неефективним, то сімейний лікар направляє пацієнта до ендокринолога для коригування або створення нового плану. І знову ж таки, до кого звертатися в подальшому за повторними  рецептами, пацієнт обирає самостійно.

  • На 28 вересня року серед жителів Зіньківської та Опішнянської територіальних громад спостерігається 1154 особи хворих на  цукровий діабет,    216 – це ті, хто має потребу в інсуліні, із них 7 – діти, розповідає лікар-ендокринолог Тетяна Пилипенко.

За  консультативною допомогою до ендокринолога КНП «Зіньківська  МЦЛ», окрім жителів нашої громади, звертаються жителі й з інших міст та районів.    

На даний Тетяна Петрівна вже працює над створенням індивідуальних планів  лікування для  пацієнтів, яким необхідний інсулін, і разом із колегами закликає дбати про здоров’я і пам’ятати: діабет потребує уваги до себе!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора