A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Імунізація диких тварин

Дата: 07.09.2021 16:53
Кількість переглядів: 662

Розпочалась планова імунізація диких тварин проти сказу - Харківський вимір

На території Полтавської області з 2-ї декади вересня розпочнеться  проведення планової осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин (лисиць, вовків, єнотовидних собак) проти сказу за допомогою авіатранспорту.

Епізоотична ситуація щодо сказу в Україні вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин, ефективність якої доведена як в експериментальних, так і в польових умовах.

Розповсюдження принад , які містять високоімунну безпечну вакцину проти сказу, здійснюється за допомогою авіатранспорту. Літаки оснащені системами GPS і системами реєстрації скидання вакцини.

Вакцина (приманка) абсолютно не шкідлива для людей та тварин, екології та використовується на території Європейського Союзу більше 10 років. Приманка безпечна, має вигляд невеликих брикетів  розміром із сірникову коробку із різким запахом м’ясо – кісткового борошна. Всередині приманки знаходиться капсула із вакциною проти сказу.

На території Рівненської області розпочалась пероральна імунізація диких  м'ясоїдних тварин проти сказу - Головне управління Держпродспоживслужби в  Рівненській області

Систематичне проведення пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу знизить, а надалі – звільнить територію України від сказу природно-вогнищевого типу.

Через місяць після закінчення даного заходу користувачами мисливських угідь буде проведений відстріл лисиці червоної з метою проведення лабораторного контролю за ефективністю здійснення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин в Полтавській області

Тому, шановні жителі Полтавщини, коли ви побачите літак АН –2, який розкидає приманку з вакциною розміром із сірникову коробку, просимо не хвилюватись – це лише здійснюється процес вакцинації диких м’ясоїдних тварин.

Наполегливо просимо: при виявленні приманки не брати їх руками і не переносити їх з місця на місце, тим більше додому. Особливо застерегти дітей, при знайденні приманок з вакциною не гратись з нею, а тим більше не пробувати, не розламувати.

Розповсюдження приманок з вакциною здійснюється шляхом розкидання з літаків над лісовими, мисливськими та польовими угіддями області.

 Таку імунізацію проти сказу диких тварин організовують у регіоні з 2007 року.

До речі, завдяки саме цій практиці пероральної імунізації диких м’ясоїдних, котрі є основними розповсюджувачами збудника цієї хвороби, у багатьох країнах Європи у кінці минулого століття вдалося повністю позбутися захворювання.

Головний спеціаліст відділу санітарно-епідеміологічного нагляду

а організації розслідування спалахів

Полтавського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області Сергій СИЛКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора