A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Обережно: гриби!

Дата: 07.09.2021 16:47
Кількість переглядів: 851

Карпатський білий гриб. Де шукати, зовнішній вигляд, корисні властивості

Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним. Гриби – специфічний харчовий продукт, який має особливий хімічний склад. У грибах знаходиться значна кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1,РР). Вони багаті на мінеральні речовини.

  Особливості грибів

Гриби – це продукт, який важко перетравлюється. Засвоєнню грибів заважає значний вміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, але й перешкоджає доступу травних соків. Тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям!

Гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як, радіонукліди та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.

На території України знайдено майже 2000  видів шапинкових грибів, до 500 з них вважаються Їстівними, 80 потенційно отруйних грибів, 10 видів – смертельно отруйних. Смертельно отруйні та отруйні гриби (20-25 видів) зустрічаються переважно серед пластинчатих грибів, серед трубчастих –смертельно отруйним є боровик чортів (чортів гриб).

         Перша допомога при отруєнні грибами

Симптомами отруєння грибами є нудота, блювання, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла, які з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв з сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій, порушення свідомості, дихання та серцевої діяльності вже через  1-2 години після вживання червоних мухоморів.  Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, білого і смердючого мухоморів, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку може до трьох діб не викликати жодних симптомів. Тоді коли людина вже й забуде, що їла гриби, отруйні речовини досягнуть мозку і можуть викликати нудоту, сильну спрагу, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння кінцівок.

Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини. Дещо можна зробити хворому до того, як прийде лікар. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба якнайшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, а тоді викликати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів.

Після цього рекомендується дати хворому міцного чаю, кави або молока. Але поки прийде лікар, не годувати. І, звичайно, не можна давати хворому спиртних напоїв, оцет, бо вони сприяють всмоктуванню отрути. Щоб установити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів.  І НІЯКОГО САМОЛІКУВАННЯ!

         УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

  • Усі їстівні гриби мають приємний смак;
  • Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні приємний;
  • Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів;
  • Занурена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби;
  • Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні;
  • Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин;
  • Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах;
  • Отруйні гриби не ростуть на деревах;
  • Алкоголь знешкоджує отруйні гриби.

         Від грибних отруєнь рятівної вакцини немає ніде у світі. Людина, що отруїлась втрачає здоров’я, може втратити навіть життя. Тому збирання грибів у лісі та їх споживання – це завжди ризик!      Будьте розсудливі та обережні при збиранні і вживанні грибів у їжу.

Головний спеціаліст відділу санітарно-епідеміологічного нагляду

та організації розслідування спалахів

Полтавського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби 

в Полтавській області Сергій СИЛКА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора