A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Символ твоєї свободи: у Зінькові відкрили виставку Інституту нацпам’яті про Державний герб

Дата: 25.08.2021 16:30
Кількість переглядів: 387

З нагоди 30-ї річниці відновлення державної Незалежності України виконком Зіньківської міської ради, Полтавський офіс Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП)  та комунальний заклад «Зіньківський історичний музей» відкрили для місцевих жителів та гостей міста виставку «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України».

Як повідомили у Полтавському офісі УІНП, виставка створена Інститутом нацпам’яті як центральним органом виконавчої влади у співпраці з видавництвом «Родовід» у 2018 році з нагоди сторіччя знакових подій Української революції 1917-1921 рр. - перших визвольних змагань українців за незалежність у 20 столітті. Тоді, 103 роки тому, в 1918 році, власницький знак із монет часів князя Володимира Великого взяли за основу для малюнків герба та печатки Української Народної Республіки. «…Се оздоба питоменна, не запозичена, зв’язана з нашою тисячолітньою державною політичною i культурною історією», – писав Михайло Грушевський сто років тому, коли Тризуб затверджено гербом УНР.

«Протягом трьох останніх років виставка експонувалася у центрі Києва на Хрещатику та в регіонах, зокрема у Полтаві та найбільших містах області. Тепер цю виставку демонструватимемо у територіальних громадах області. Стартували у Зінькові», - повідомили у Полтавському офісі УІНП.

Урочиста церемонія відкриття виставки «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України» розпочалася зі вступного слова завідувача комунального закладу  «Зіньківський історичний музей» Зіньківської міської ради Віктора Литуса. Зауважувалося, що упродовж усього XX ст. Тризуб надихав митців на створення його художніх інтерпретацій. Отож, виставка УІНП пропонує побачити зображення Тризуба в інтерпретації Василя Кричевського, Георгія Нарбута, Павла Ковжуна Роберта Лісовського, Миколи Битинського, Ніла Хасевича, Святослава Гординського, Андрія Гречила, Івана Турецького, Олексія Кохана та ін. Потім до присутніх звернувся Зіньківський міський голова Сергій Максименко, котрий говорив про еволюцію державного символу від часів древньої Київської держави Русі до сьогодення, що й дає можливість простежити виставка. Як відзначали організатори церемонії, Тризуб фактично легітимізував історичний зв’язок модерної України із Руссю – як головної її спадкоємиці. Він став одним із головних атрибутів незалежної Української держави, а також важливим маркером української національної ідентичності.

За словами Віктора Литуса, більш детально мешканці Зіньківської територіальної громади зможуть упродовж місяця ознайомитися з матеріалами виставки в експозиції  місцевого історичного музею. Також усі охочі можуть переглянути онлайн тут https://bit.ly/2WsHNCm або скачати виставку на персональний комп’ютер за цим посиланням https://bit.ly/3DkdKxi

Полтавський офіс Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП; світлини:

прес-служба Зіньківскої міськради

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора