A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Два кольори життя

Дата: 25.08.2021 15:27
Кількість переглядів: 297

Правду говорять: «Щастя буває різним», та й багатство теж…

Коли на свята збираються рідні, душа у Хоменко Ганни Каністратівни тішиться, відчуває себе по-справжньому багатою.

Хай квітне родина – три доньки, семеро онуків, десятеро правнуків, двоє праправнуків. Нехай линуть спогади про життя, в якому переплелися любов та журба, мов два кольори на вишитих рушниках.

Народилася Ганна Каністратівна в сім’ї, де було четверо діток. Ще й двох років не було,  коли прийшов голодний 33. Дякувати Богу, вижили всі – в обійсті була корова.

Подвір’я, в якому мешкали, знаходилося поряд зі школою. З її спогадів:

«Посідаємо було я, мала Галя, з братом на воротях, та й спостерігаємо, а школярі вибіжать на шкільне подвір’я, граються у “Кота та миші” – цікаво. Плаче мала Галя, до школи проситься. Пішов батько до директора Петра Кириловича:

- Візьміть дитину, хай ходить до школи, хоч за віком ще маленька…»

Так і пішла дівчинка на рік раніше та тільки 3 класи й закінчила… Мережиться чорна нитка – війна…

Батько ще навесні 41-го був призваний на перепідготовку в Чупахівку, звідти на фронт відправили, на жаль, додому вже не повернувся. Тільки звістка залишилася «Зниклий безвісти».

Біда сама не ходить. При  бойових діях з фашистськими загарбниками згоріла хата. Залишилася вдова з малими дітками без житла.  Навчатися не було змоги – треба працювати. З 12 років збирали овочі на колгоспній городині – важкі відра для малої дитини.

Знову голодний 47. Доводилося працювати за “заколоту”, що готували в колгоспі. Потім різна робота траплялася: на току, на фермі, навіть дорогу до Опішні висипали біля Ясенового.

Жалкує тільки Ганна Каністратівна, що не записали цю важку працю підліткового віку в трудовий стаж.

Вийшла заміж у рідному селі. Тут би червоній нитці мережиться та чомусь чорна вплутується. Народилися дівчатка. Складно було малечу підіймати. Дитинці два місяці, а вже на роботу кличуть та не просто кличуть, а змушують немовля до ясел віддавати, а матері буряки йти cапати у далеке поле. Тоді всім нелегко було. Та незважаючи на всі перешкоди долі, виросли дівчата, ніхто поганого слова  не скаже – привітні та уважні, багато добрих справ робили для людей .

Захотілося Ганні навчитися одяг шити. Навчалася дві зими – до знаної швачки ходила ремесло опановувати. Учениця здібна та старанна – виконувала потім замовлення для односельчан і рідних довгі роки якісно, із задоволенням.

Все життя жінка захоплювалася вишивкою. Вишивати стала Ганна Каністратівна вже коли на заслужений відпочинок вийшла. Улюблене заняття захоплювало навіть ночами. Дарувала свої вироби рідним і друзям.  Роз’їхалися вишивки з Власівки далеко по світу.

«А рушників скільки вишила, що мабуть ними дорогу аж до Києва можна вислати», - говорить жінка.

Квітнуть рушники, наволочки, простині в оселях дочок, онуків та правнуків.

А ще й зараз кохається бабуся у квітах. Сама доглядає за квітниками: висіває насіння, поливає, прополює – нікому не дозволяє, хоч доньки провідують кожного дня.

Просить в Бога та вже не за себе – за всю рідню, щоб в мирі жили, бо як то страшно, коли війна; за здоров’я – щоб віруси здолали.

Подивиться улюблені передачі по телебаченню, почитає пресу,  поспілкується з рідними, подругами по телефону та й до роботи, бо влітку багато справ: ось цибулька просихає на зиму, а тут сушаться яблучка – треба встигнути заготувати на смачний узвар для всієї родини.

Літо спливає, вже й незабаром насіння квітів збирати.

«Чи ж доведеться на наступний рік висівати? – турбується жінка.

Ганно Каністратівно, дай Боже Вам ще багато весен зустрічати, плекати квіти та тішитися великою родиною. Хай мережиться червона нитка  долі. З роси й води Вам!

Фото без опису

                                                       

                                                  Бібліотекар Власівської бібліотеки філії

Ольга Хоменко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора