A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Представники Зіньківської громади переймали успішний досвід Сергіївки

Дата: 24.08.2021 09:07
Кількість переглядів: 327

17 серпня Сергіївська громада приймала делегації гостей із Чернігівщини та Полтавщини. Серед них були народний депутат України Борис Приходько, депутат Чернігівської обласної ради Віталій Лічман, перший заступник Прилуцької РДА Володимир Чернов, голови громад області; із представників Полтавщини – депутат обласної ради Олександр Сухань, голова Миргородської районної ради Наталія Гирка, перший заступник Зіньківського міського голови Геннадій Хорошун, Лохвицький міський голова Віктор Радько, голова Великобудищанської територіальної громади Микола Шаблій, підприємець та громадський діяч Володимир Опришко, Вячеслав Голяченко із села Хрипки, який створив першу на Полтавщині сімейну молочну ферми.

Сергіївський селищний голова Ігор Лідовий представив гостям здобутки громади, її основні показники та джерела наповнення бюджету. Разом вони обговорили питання розробки та використання місцевої стратегії розвитку, питання побудови співпраці для розвитку ТГ, створення сімейних молочних ферм, а також відвідали об’єкти виробництва – Сергіївські пекарню та сироварню.

На зустрічі Ігор Лідовий розповів, що головними напрямами, які для себе визначила громада під час розробки стратегії розвитку, є економічний, соціальний та інфраструктурний. Основне джерело наповнення бюджету, за словами очільника ТГ, - земельний фонд. У громаді створений комунальний лісгосп, що займається заготівлею щепи та дров, які використовують для опалення загальних приміщень. На території Сергіївської громади працюють підприємства нафтогазового комплексу, потужні агрохолдинги та фермерські господарства, які забезпечують роботою всіх охочих.

Розвивають і соціальну сферу. Хоч громада й невелика, близько 3000 мешканців, тут працюють три дитячих садочки, стільки ж шкіл, у яких, до слова, всі початкові класи оснащені мультимедійним обладнанням, три фельдшерсько-акушерські пункти, дві амбулаторії та ЦНАП, який надає 124 послуги. Створений у Сергіївці й Будинок громади, у якому є все й одразу: поліцейська станція, сільська бібліотека, центр дозвілля, музей, офіс місцевого КП «Добробут», спортзал, Центр надання адмінпослуг.

Під час відвідин Сергіївки перший заступник Зіньківського міського голови Геннадій Хорошун зазначив: «Невеликі громади нашої області можуть бути доволі успішними, і це факт. Як приклад – Сергіївка. Головне – мати хорошу команду однодумців. Із досвіду, який хотіли б перейняти для себе: у Сергіївці всі лісосмуги передано в комунальну структуру, яка займається переробкою деревини. Такий проект було б добре реалізувати й у Зіньківській громаді».

Голова Сергіївської громади також розповів про Програму підтримки фермерів і дотації за збільшення поголів’я. Гарний досвід. Нам є чому вчитись, попереду – багато планів і задумів.

Своєю чергою, підсумовуючи результати зустрічі, народний депутат України Борис Приходько зауважив, що найцінніше в таких поїздках – це те, що представники громад із різних областей можуть обмінятися унікальним досвідом реалізації успішних проектів, які спрямовані на покращення якості життя, а також відзначив важливість розвитку кооперативів.

Учасники зустрічі домовилися про співпрацю в подальшому та подякували господарям за гостинність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора