A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Квіти – окраса нашого життя

Дата: 17.08.2021 08:16
Кількість переглядів: 4960

Споконвіку особливу увагу люди приділяють квітам. Чим же пояснити таку велику любов до рослин? Все просто: квіти прекрасні. Вони радують око, ніжно хвилюють душу, прив’язують наші серця до рідного краю. Наші предки теж обожнювали квіти, думаючи, що це творіння природи подаровано Богом. Вважали, що Бог засіває землю квітами, щоб люди побачили рай ще на землі…

Квіти – постійні супутники нашого життя. Вони нас оточують всюди: у дворах, в будинках, на газонах. Вони зображені на вишитих рушниках, скатертинах, тканинах, з яких ми шиємо одяг. Ними розмальовують гончарні вироби, печі, стіни будівель. Наявність малюнків з квітами надає різним предметам побуту затишок і красу. А ще квіти є на нашому національному одязі. Квіти на плахті й корсеті символізують доброту та щирість душі. Квіти на рукавах сорочки оберігають від хвороби і злого ока.

Рослини не просто прикрашають наше життя та дарують свій вишуканий і легкий аромат, вони також очищають повітря, насичуючи його киснем. Доведено, що  квіти нейтралізують несприятливу енергію і заряджають все навколо позитивною енергетикою.

Хто давно був у нашій Загрунівці, той зараз її не впізнає. Бо ще зовсім недавно, в центрі нашого села, «на кругу», як ми його називаємо, росла трава та дбайливі господарі підпасували своїх корівок. А чотири роки тому виконуюча обов’язки сільського голови Тетяна Горбатій на сесії сільської ради внесла пропозицію про оформлення клумби в центрі села Загрунівка та придбання посадкового матеріалу. Місцеві депутати підтримали дану пропозицію та виділили з сільського бюджету кошти. Було закуплено цементові квітники та близько двохсот кущів троянд. Тетяна Юріївна разом зі своїм дружнім колективом загорілись бажанням посадити красиву трояндову клумбу в центрі нашого села. І закипіла робота… СТОВ «Воскобійники» та ФГ «Олег» допомогли у завезенні, розрівнянні  родючого грунту на квітнику. Разом із працівниками сільської ради, дитячого садка, клубного закладу восени 2017 року були висаджені трояндові кущі. Бо троянда – це та рослина, яку обожнюють абсолютно всі. Чудовий аромат і чарівна привабливість зробили її найпопулярнішою квіткою в світі. За клумбою доглядають працівники по благоустрою. Той, хто любить квіти, піклується про них, знає, що у рослин також є душа. Вони тонко відчувають людей і реагують на любов і турботу, відповідаючи взаємністю лише тому, хто не шкодує праці і часу, щоб за ними доглядати. А доглядає за нашою клумбою останні два роки Світлана Пензінова.

Благоустрій населеного пункту потрібно починати зі свого обійстя. Її подвір’я нагадує барвисту оазу, причому клумби розташовані навіть обабіч доріг, біля якої мешкає. Вправна господиня, котра готує вишукані страви, консервує на зиму овочі (особливо полюбляє збирати гриби і робити з них заготовки), обожнює доглядати садок, город та клумби. Навіть важко сказати, яких фруктових дерев, декоративних кущів у неї нема!

Свою затишну оселю вона давно перетворила на справжню оранжерею, а двір – у неймовірної краси квітник. Чого тут тільки немає! Кілька сотень тюльпанів (усіх кольорів веселки), безліч сортів ірисів, неповторних лілій. А як же без цариці квітів – гордовитої троянди! Водночас не злічити різновидів петуній, флоксів, пахучих чорнобривців. Поряд добре почуваються мальви, декоративні соняхи, майори, маки, ромашки, матіола… І все це різнобарв`я квітів Світлана Анатоліївна пересадила і на наші клумби, бо поряд з круглою клумбою вона зробила ще одну, квіти посадила скрізь: біля автобусної зупинки, обабіч дороги, біля приміщення сільської ради та біля пам’ятників. Як у справжнього експериментатора щороку на клумбах з’являються нові декоративні рослини, і їх настільки багато, що аж розбігаються очі. З ранньої весни і до пізньої осені пломеніє центр нашого села різнобарв’ям квітів, які дарують радість і щастя. Бо коли сюди приходиш – тут гарно, затишно, все навкруги буяє пишним цвітом, милуючись яким, на мить забуваєш про всі свої проблеми.

Звісно до всього треба докласти рук, тож Світлану Анатоліївну завжди можна побачити біля квітів, вона не розлучається з лопатою, граблями, сапкою. Сіє, садить, поливає, розпушує грунт… Неможливо перелічити всі назви, бо закохана в квіти жінка посадила на клумбах все, що можна було посадити. Цьогоріч клумба поповнилася трояндами, петуніями, гацаніями, вербенами, які були виділені новоствореною Зіньківською ОТГ. Помешкання добрих і щиросердних людей завжди видно здалеку. Там буяють зеленим листям і яскравим цвітом рослини. Вони радують наш зір у невеликому полісаднику, в клумбах біля двору чи просто на підвіконні. Малесенькі незабудки і витончені троянди однаково привабливі. Щедро нам дарують свій аромат біленькі скромні квіти жасмину і розкішні півонії. Кожна квітка – це окраса нашого життя. Квіти нам дарують, їх ми купуємо чи вирощуємо власноруч і хочемо, щоб вони якнайдовше милували око своєю красою та завчасно не зів’яли.

У нашій Загрунівці не знайти і однієї садиби, де б не  буяли пишним цвітом квіти, і про кожну господиню можна написати цікаву розповідь.

Спасибі дбайливим рукам! Завдяки таким «квітковим феєрверкам» і село наше веселеньке, а у селах веселих і люди веселі!

 Бібліотекар Загрунівської бібліотеки-філії

Людмила Подоба

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора