A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

У Хрипках створили першу в області сімейну молочну ферму

Дата: 06.08.2021 13:46
Кількість переглядів: 533

У невеличкому селі Хрипки Шилівського старостинського округу  нашої громади живе звичайна сім’я працелюбів, закохана в мальовничі пейзажі та безкраї простори рідного краю. Голова родини Вячеслав Голяченко ще з дитячих літ захоплювався тваринництвом, тому своє життя присвятив цій справі. Працював завідуючим ферми в Хрипках. Разом із дружиною Галиною 2004 року викупив господарство та серйозно взявся за розвиток тваринництва. Саме тоді й зародилася в подружжя ідея створення сімейної молочної ферми. Щоправда, на той час можливості для цього були переважно на заході України, тож родина продовжувала займатися улюбленою справою самостійно.

На жаль, 2017 року зла хвороба вирвала з життя дружину Вячеслава. Та, розуміючи, що тепер на нього покладена подвійна відповідальність, чоловік не опустив руки, продовжував працювати, розвивати свою справу й виховувати трьох доньок. Водночас не полишав і ідеї створити сімейну ферму. І цього року родина Голяченків узяла участь у проекті «Сімейні молочні ферми», спрямованому на розвиток молочного тваринництва шляхом допомоги у створенні сімейних молочних ферм та молочних кооперативів на їх основі.

Концепція проекту передбачає формування регіональних кластерів, у яких навколо сімейних молочних ферм створюється інфраструктура, яка здатна забезпечити фермерів усім необхідним для виробництва та переробки молока. У стандартний кластер входять: ветеринарний центр, кормоцентр, навчально-методичний центр, дорадча служба, лабораторія якості молока, нетельне господарство, молочний хаб (хабом зазвичай називають вузол якоїсь мережі), крафтові сироварні (крафтовим називають те, що виготовляється не промисловим способом, а маленькими партіями за індивідуальними рецептами), кредитна спілка тощо. Досвід розвитку проекту «Сімейні молочні ферми» показує, що допомогти у створенні лише самої ферми недостатньо, а от підтримка кластера дасть можливість успішно розвиватися та рости. Проект уже показав свою ефективність у західних регіонах України і тепер поширюється на, щоб дати можливість людям і там створити власний бізнес на селі.

  • До нас звернулася родина Вячеслава Голяченка, яка хотіла взяти участь у проекті «Сімейні молочні ферми». Дізналися про нас з інтернет-ресурсу. Для нас важливими критеріями для оцінки кандидатів є такі: бажання й внутрішня згода родини; наявність приміщення для утримання великої рогатої худоби або земельної ділянки для будівництва ферми;бажано мати досвід в утриманні корів, мінімальний набір с/г техніки та землю для кормів/випасу. Хоча, безумовно, найважливіше – це бажання й рішуча готовність узяти на себе відповідальність за добробут власної сім’ї. В усьому іншому родина отримує всебічну допомогу з боку спеціалістів проекту. Неабияке бажання та потенціал ми побачили саме в цієї родини, - розповів представник проекту «Сімейні молочні ферми» Василь Гордійчук. -  Загалом із Полтавської області до проекту долучилося вже п’ять сімей, близько десяти проходять перевірку профільних підрозділів. Якщо так буде й надалі, то Полтавщина може стати лідером в Україні, Це аграрний край та надзвичайно перспективний.

У межах проекту «Сімейні молочні ферми» передбачається допомога учасникам у відкритті власного родинного бізнесу, збільшенні його в кілька разів,  подальший супровід і допомога на всіх етапах: створення ескізного проекту ферми, консультація при будівництві, відбір високопродуктивної худоби, встановлення обладнання, фінансовий супровід тощо.

Відкрити омріяну сімейну ферму, яка на даний момент перебуває в процесі становлення, родині Вячеслава Голяченка вдалося 24 червня.

  • На сьогодні ми утримуємо 20 дійних корів та вирощуємо телят. Молоко реалізовуємо на Білоцерківський завод (Полтавська область). Роботи чимало, адже потрібно заготовляти на зиму сіно й корми худобі. В усьому без винятку мені допомагають та підтримують доньки Анастасія та Ярослава. Уже понад рік активну участь у житті ферми бере й племінник, -  ділиться господар сімейної молочної ферми.                                

На запитання про плани на майбутнє Вячеслав відподає:

  • Першочергово – добудувати молочний блок. Компанія «Укрмілкінвест» збирається виділити кошти на килими для корів. Ідемо до європейських стандартів. Цього року проектом передбачено також виділення 5 тис. грн дотації на корову. Потім плануємо розширити ферму, установити обладнання для охолодження молока, провести реконструкцію приміщення. Задумів багато, намагатимемось поступово втілювати їх у життя.

Донька Анастасія, до речі, вирішила продовжувати справу тата. Цього року вона вступила до Хомутецького фахового коледжу Полтавського державного аграрного університету.

Щиро бажаємо процвітання й розвитку сімейній молочній фермі Голяченків. Нехай усі їхні задуми неодмінно втіляться в життя, а в майбутньому їм вдасться відкрити власну сироварню.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора