A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зіньківська громада
Полтавська область, Полтавський район

Цікавинки про Медовий Спас

Дата: 06.08.2021 09:53
Кількість переглядів: 358

Медовий, або маковий, Спас, іще Перший Спас, Спас на воді — це народні назви православного свята в перший день Успенського поста, 14 серпня (1 серпня за старим стилем). Воно є одним із перших у серпні, присвячених Ісусові Христу.

Медовим Першим Спасом називають тому, що до цього дня соти у вуликах вже наповнені, і пасічники беруться до збирання солодкого продукту. Тим, хто дотримувався суворих народних звичаїв і постив, у Медовий Спас дозволяється їсти освячений церквою мед.

Наші предки на бенкетах пили хмільний мед, на його ж основі виготовляли безліч прекрасних безалкогольних напоїв, медові пряники й горіхи. Вважається, що цей продукт має особливу силу та може лікувати більшість хвороб.

Від першого дня серпня (14 серпня за новим стилем) зазвичай починали ламати перший мед, бо з цього дня бджоли переставали його приносити. Як самому процесу збирання солодкого продукту, так і особі бджоляра надавалося особливе значення. Вважалося, якщо останній утаїть хоч крапельку за щокою, то його спіткає негайна Божа кара. Відповідно до традиції, весь мед слід було віднести в церкву й освятити.

Проте не лише цей продукт заготовляли 14 серпня. Починався також активний збір малини, черемхи, лікарських рослин і доспілих коробочок маку. Останній, наприклад, використовували при виготовленні кондитерських виробів, а також як засіб захисту будинку від відьом. Іще збирали й заготовляли на зиму горох.

У слов’ян цей день святкується як свято Маковій. Тож у їжу, яку готують і подають до столу, обов’язково повинен додаватися мак. Звичайно, його зв’язок із Макавеєм може бути чисто звуковим. Та все ж там, де ще збереглися старі звичаї пращурів, цього дня прагнуть пекти маканці, мачники — пісні пироги, рулети, тістечка, пряники з маком і медом.

На честь малого водосвяття Медовий Спас називають іще Спасом на воді. У цей день було узвичаєно освячувати нові колодязі, чистити старі, здійснюваті хресній хід на природні водоймища, джерела для освячення води. Відразу після нього –купатися, купати худобу, щоб змити гріхи й бути здоровішими. Після мокрого Спасу, або Макавея, уже не купалися, бо літо хилилося до заходу, вода «зацвітала», птахи замовкали, а граки починали збиратися в зграї й готувалися до відльоту. За погодою14 серпня судять про те, який буде Третій Спас.

Способи визначення якості меду:

  1. Потрібно зачерпнути мед ложкою й перелити його в іншу ємність, тримаючи ложку вище. Якщо мед ллється тонкою, рівною «ниткою», що не уривається, або стрічкою, то він досить хороший. Можна також перевернути ложку кілька разів: якісний мед не стікає з ложки, а «намотується» на неї.
  2. Слід занурити в краплю меду простий м`який («М» або «2М») олівець. Якщо мед потемніє від графіту, отже, він не якісний.  А ще справжній мед можна легко розтерти між пальцями. Він навіть вбирається в шкіру, чого не скажеш про підробку, яка при розтиранні залишає на шкірі грудочки.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора